Количка

0 артикула

Категории

Разлика между стъкло и кристално стъкло

Дата: 2018-02-10

Кристалът – това е вид стъкло. Истинският кристал се отличава от обикновеното стъкло по 2 основни качества: той трябва да съдържа най-малко 24% PbO (оловен окис), както и да има коефициент на рефракция (пречупване на светлината) минимум 1,565.Именно добавката на оловния окис към стъкломасата прави кристала така прозрачен. Ако не отговаря на тези 2 условия, значи това не е кристал, а стъкло.

Значението на кристала срещу стъкло се променя според страната. Думата "кристал" означава, в по-голямата част от западния свят, наличието на оловоВ Европейския съюз етикетирането на "кристални" продукти се регулира от Директива 69/493 / ЕИО на Съвета, която определя четири категории в зависимост от химичния състав и свойствата на материала. Само стъклени продукти, съдържащи най-малко 24% оловен оксид, могат да бъдат наричани "оловен кристал". Продукти с по-малко оловен оксид или стъклени продукти с други метални оксиди, използвани вместо оловен оксид, трябва да бъдат етикетирани като "кристалин" или "кристално стъкло".В Съединените щати това е обратното - стъклото се определя като "кристал", ако съдържа само 1% олово. В Чешката република терминът "кристал" се използва за всяко изискано висококачествено стъкло. Оловен кристал означава кристал, съдържащ повече от 24% оловен оксид.

Наличието на олово в кристала омекотява стъклото и го прави по-достъпен за рязане и гравиране. Оловото увеличава теглото на стъклото и кара стъклото да излъчва светлина. Стъклото може да съдържа до 40% олово, ако се желае максимална твърдост. От друга страна, кристалът може да съдържа по-малко от 24% олово, ако има висок процент бариев оксид, което осигурява висококачествена светлинна дифракция

В днешни дни освен кристално стъкло, заводите произвеждат екологично стъкло наричано още Crystalite или кристалин. Това е вид материал, който се произвежда при специален процес без съдържание на олово. Чистотата на материала, неговият блясък и прекрасен звън при наздравица е еквивалент на кристалното стъкло с 24% оловен окис.